Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/pkmornar/public_html/wp-content/themes/pkmornar/lib/acf/includes/api/api-template.php on line 502

HEROINE SPLITSKOG SPORTA

I Zrinka među heroinama

U srijedu navečer 20.11.2013. godine u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika predstavljena je monografija " Heroine splitskog sporta- Ženska strana medalje" autorskog dvojca Herci Ganza Čaljkušić i Roberta Kučića. Ovaj dvojac na 328 stranica donosi nam napisane sportske biografije obogaćene s preko 700 fotografija. Knjiga je nastala na temelju razgovora s bivšim i sadašnjim heroinama, članovima obitelji onih koje  više nisu s nama, sportskih trenera i djelatnika. Knjiga se razvija kroz četiri kronološki povezane cjeline, grafički koncipirane kao četiri različita časopisa. Ona je kronologoja razvoja splitskog ženskog sporta i splitskih sportašica  i kako sama autorica kaže: " Svaka od tih žena postala je nezamjenjiv kamenčić u mozaiku neispričane povijesti ovoga Grada". I upravo u tom mozaiku svoje mjesto među zlatnim splitskim sirenama zauzeo je i velik broj plivačica našeg Kluba koje su svojim rezultatima zadužile ne samo splitsko plivanje već i cjelokupan splitski sport.

Zasigurno najvažnije mjesto među heroinama zauzima naša ĐURĐICA BJEDOV, kako je i sama autorica naziva boginja među heroinama, osvajačica zlatne i srebrne medalje iz Mexica iz 1968. godine. O našoj Đuki već smo toliko toga rekli i pisali da bi sve sad napisano bilo suvišno, a autorica je najbolje sažela u jednoj jedinoj riječi BOGINJA.

U čitavoj plejadi naših poznatih plivačica počevši od Vojne Klarić, Madlene Stapić, Mirande Širole, Tonke Čović, Zdenke Gašparac, Jasne Efendić, preko naših aktivnih veteranki Vesne Čuković, Iris Treursić, Lade Peranović,Vedrane Marić, pa do Tee Cerkvenik i niza drugih poznatih plivačica, svoje mjesto u knjizi ima i naša trenerica Zrinka Smoje, u plivačkim krugovima iz mladih dana poznata kao Zrinka Sesartić o kojoj autorica kaže :" Iz generacije kraja osamdesetih koja je posljednja nastupala na jugoslavenskim i prva na hrvatskim prvenstvima svakako treba istaknuti mladu delfinašicu Zrinku Sesartić, danas trenericu u Klubu, koja 1989. godine u kategoriji pionirki do 12 godina osvaja naslov državne prvakinje te postavlja novi jugoslavenski rekord na 100m leptir te izjednačava jugoslavenski i postavlja novi hrvatski rekord na 50m leptir. Zrinka postiže još dva jugoslavenska pioinirska rekorda kao članica klupskih štafeta…..". Mi ćemo dodati , svoje uspjehe nastavila je nizati i u starijim kategorijama, a svoje mjesto u knjizi pronašla je i kao članica ženskog Vaterpolo kluba "Bura" koje su godine 2001. odigrale povijesni nastup na Prvom hrvatskom nacionalnom kupu za žene i tako postavile temelje današnjeg uspješnog djelovanja.

Od naših mlađih plivačica u ovoj monografiji spominju se i Tina Duvnjak, Hana Storelli, Tanja Modrušan, neponovljiva i jedinstvena Nevenka Ćuk, Sanja Petković, dok je kraj devedesetih prošao u znaku Maje Lete, Anite Galić, a nešto kasnije i Lucije Milin.

Uspješne predstavnice posljednje generacije našeg kolektiva su Nela Samardžić ( sestra našeg trenera Mirka) i Matea Samardžić. Naša Matea još je aktivna plivačica, trenutno na studiju u SAD-u. Državna je prvakinja leđnom tehnikom i višestruka državna rekorderka.

Trenutno najperspektivnija mlada mornarevka je Hannah Vanessa Brendel, kadetska državna prvakinja 2012. godine i trostruka hrvatska rekorderka.

Neka se ne naljute one koje nismo spomenuli jer takvih ima još i i znajte na sve VAS smo jako ponosni. Svi oni koji žele saznati više, bacite se na čitanje.

 


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/pkmornar/public_html/wp-content/themes/pkmornar/lib/acf/includes/api/api-template.php on line 502