Priznanje našoj obuci neplivača

Plivački klub Mornar sudjelovao je na 15. Savjetovanju o obuci neplivača na temu “Čimbenici uspješnosti obuke neplivača” održanom u Orahovici od 18. – 20. listopada na kojem su sudjelovali naši treneri prof. Barbara Kaličanin i prof. Mirko Samardžić. U sklopu savjetovanja dodijeljene su i godišnje nagrade za postignute rezultate u obuci neplivača za 2018. godinu. Struka je i ovoga puta prepoznala i prigodnom plaketom nagradila naš rad i trud, a nagradu u ime našeg kluba primila je Barbara Kaličanin, prof. Zahvaljujemo se organizatoru ovog savjetovanja, Savezu sportske rekreacije “Sport za sve” i stručnom žiriju na nagradi kao i na dugogodišnjem naporu koji ulaže na edukaciji i podizanju kvalitete obuke na državnoj razini te uvođenju obuke neplivača u školski kurikulum iz kojeg je neopravdano izostavljen. Posebnu zahvalnost upućujemo predvodniku i najvećem borcu za povećanje plivačke pismenosti prof. emeritusu dr. sc. Vladimiru Findaku!

Od početka svoje obuke PK Mornar aktivno sudjeluje na stručnim savjetovanjima te je tako 2012. godine prvi put nagrađen plaketom “Godišnja nagrada za obuku neplivača”. 2015. godine voditelj obuke prof. Mirko Samardžić sudjeluje u radnoj skupini koja ima zadatak postaviti kriterij znanja plivanja u Republici Hrvatskoj, koji je konačno usvojen 2016. godine, a iste godine i naš voditelj obuke nagrađen je plaketom za uspješno organiziranje, provođenje i postignute rezultate u obuci neplivača u Republici Hrvatskoj. Konačno, na ovogodišnjem savjedovanju mornareva obuka još jednom biva nagrađena za iznimne rezultate postignute u obučavnju neplivača.

Po zadnjim podacima u RH 67% djece mlađe osnovnoškolske dobi ne zna plivati dok je, primjerice, Slovenija broj neplivača spustila na samo 2% . Zbog toga, zajedno sa najboljim trenerima, voditeljima i stručnjacima na području obuke neplivača u Republici Hrvatskoj, redovnim sudionicima ovog savjetovanja, pod vodstvom Saveza sportske rekreacije “Sport za sve” i njegovog predsjednika prof. emeritusa dr. sc. Vladimira Findaka, PK Mornar sudjeluje u “borbi” za povratak obuke neplivača u nastavni program. Trenutni statistički podaci su poražavajući što kao pomorska i zemlja sa najvećim vodenim slivovima u Europi ne smijemo dopustiti.