Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/pkmornar/public_html/wp-content/themes/pkmornar/lib/acf/includes/api/api-template.php on line 502

Zimske pripreme i skijanje 2008.

05.01.2008. – Jahorina, BiH

JAHORINA-JANURAR06I ove godine PK " Mornar" organizira sedmodnevne zimske pripreme i zimovanje na olimpijskoj planini Jahorina (BiH). Stariji plivači imati će pripreme (trčanje, plivanje, teretana), a mlađi plivači i prijatelji kluba će 7 dana guštati na snijegu i u skijanju. Svaka grupa skijaša imati će svoga učitelja skijanja. Smješteni smo u hotelu "Rajska dolina" koji se nalazi na samom skijalištu.
O detaljima vezanim za samo putovanje, opremu i svemu ostalom biti ćete obaviješteni preko naše web stranice i preko trenera.

Kako se pripremiti za skijanje?
Svi znamo kako je poželjno imati dobru kondiciju radi čuvanja zdravlja, lakšeg podnošenja napora i sprječavanja nastajanja ozljeda. Postoji nekoliko načina za postizanje dobre kondicije koji će vam oduzeti malo vremena a efekti su veliki.

S treninzima bi trebalo početi barem dva mjeseca prije odlaska na skijanje. Idealna dinamika treninga bi bila 5 puta tjedno, ali pošto rijetko tko može izdvojiti toliko vremena , bit će dosta i 3 puta tjedno po 1 sat.

Najbolje je početi sa laganim trčanjem, koje u početku može biti isprekidano, desetak minuta trčanja te 1-2 min. brzog hoda. Vježbe istezanja su obavezne prije i nakon treninga.

Trčanje treba biti skladno te obavezno po mekšem terenu, ako niste u mogućnosti izbjeći trčanje po asfaltu onda nabavite odgovarajuće tenisice zbog očuvanja zglobova i kralježnice.
Nakon što smo nekoliko treninga istrčali, potrebno je lagano povečavati dužinu treninga, a kasnije i tempo te smanjivati periode odmora.

Poželjno je kombinirati (barem jedmon tjedno) i treninge snage zajedno sa aerobnim treningom. Postoji nekoliko zgodnih vježbi. Odvojite dio treninga kada ćete kombinirati lagano trčanje s kratkim sprintevima, na kraju kojih treba napraviti desetak polučučnjeva povezanih sa skokom u naprijed. Slijedeća vježba snage neka bude ležanje na leđima i podizanje ispruženih nogu prema okomici. Najbolje 3-4 serije po 8-10 ponavljanja.

Dobro je ojačati i listove, a najlakše je sa stajanjem na stepenici i laganim podizanjem na vrhove prstiju te spuštanjem dok se list skroz ne istegne. Vježbe za unutarnji dio bedara su neizostavne, a najlakše je leći na leđa, osloniti se na laktove i ispružiti noge, podići ih u vis te razdvajati i skupljati također 3-4 serije po 8-10 ponavljanja.

Kondicija se također može postići i sa planinarenjem i biciklizmom.

 


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/pkmornar/public_html/wp-content/themes/pkmornar/lib/acf/includes/api/api-template.php on line 502